MEDIČKY DĚLAJÍ DO BYZNYSU

Dvojice studentek medicíny, které vymyslely, navrhly, vyrobily a nyní konečně i prodávají ekologické pytlíky na ovoce a zeleninu!

Mají objem pět litrů, nosnost kilo a půl a životnost minimálně dva roky. Byly vymyšleny v Praze, vyrábějí je v Moravské Chrastové a šijí v českých chráněných dílných. Jsou kompostovatelné, pratelné, praktické a krásně barevné. A teď není řeč o pětadvacetiletých medičkách Hance Němcové a Tereze Dvořákové, ale o jejich projektu Frusacků, pytlíků na ovoce a zeleninu.

Nápad na pytlíky je na světě už dva roky. Doteď kamarádky zpracovávaly byznysplán, hledaly dodavatele a rozjížděly výrobu. Když loni představily koncept svého produktu na Prague Design Weeku, okamžitě je oslovil investor a mentor v jedné osobě. S pomocí progresivního podnikatele Martina Stránského (který dělá třeba do bitcoinů) založily firmu Infiberry.

Hanka a Tereza se svými sáčky z nejrozšířenějšího bioplastu PLA, tedy polymléčné kyseliny, požádaly o podporu ekologicky smýšlející spřízněné duše na crowdfundingovém serveru (https://www.hithit.com/cs/project/2696/reknete-s-frusackem-sbohem-plastovym-sackum). Cílem bylo vybrat 150 000 Kč, ovšem už během prvních dvou týdnů slečny získaly 600 000 korun od celkem 1 300 lidí (pro příklad: sada pěti barevných sáčků stála 390 korun).

Spolu s těmihle nadšenci pro design a udržitelný rozvoj Hanka a Tereza oslavily 10. září Frusack Launch Day a své výrobky poslaly do světa, na pulty a k prvním šťastným majitelům. Uvidíme, kdy přijde další milník – tedy kdy dvojice přijde s kompostovatelnými bedýnkami nebo kdy s Infiberry uzavře smlouvu o spolupráci některá ze sítí supermarketů a kdy ty krásné barevné sáčky uvidíme, jak se pohupují v obchůdcích s bio zeleninou tam, kde dřív šustily mikroteňáky.

Zdroj: www.reflex.cz

Autor příspěvku: Veronika Billová Rivolová