Magdalena Dobromila Rettigová

Vy, kdo se s jménem Magdaleny Dobromily setkáváte poprvé v životě, můžete zajásat, protože se dozvíte něco nového. Naopak ti, kteří již toto jméno znají, mají alespoň šanci prohloubit své znalosti o této spisovatelce.

Narodila se 31. ledna roku 1785 ve Všeradicích u Hořovic. Byla od útlého věku vedena k domácím pracím. Když jí otec zemřel, bylo jí sedm let a s maminkou se odstěhovaly do Prahy, kde si matka uhnala revmatizmus, a tak se musela Magdalena o téměř celou domácnost starat sama.

Svůj kuchařský um začala pěstovat v hraběcí kuchyni u Příbrami, kam se s matkou opět přestěhovaly, protože pražské prostředí jim zdravotně nesvědčilo. Už tehdy Magdalena dbala nejen na chuť a vzhled pokrmu, ale také na celkový dojem z prostřeného stolu. Její nejznámější dílo Domácí kuchařka, která obsahuje přes 1 100 receptů. Kuchařka spíše obsahuje návod pro přípravu pokrmů složitějších, protože jednodušší jídla byla zbytečná zapisovat.

M. D. Rettigová napsala mimo Domácí kuchařky i prozaická díla, ve kterých se snažila vzbudit touhu po morální a citové výchově, například Mařenčin košíček nebo Jaroslav a Terinka.

 

Zdroj: denik.cz

Autor: Pavel Saitl

Autor příspěvku: Veronika Billová Rivolová