Spotřebujte po: Dánsko otevřelo první supermarket s prošlými potravinami

Když vejdete do nového kodaňského supermarketu Wefood, rozhlédnete se a najdete tam ceny až o 50 % nižší než v jakémkoli jiném obchodě ve městě. V čem je háček? Jídlo, které se tu prodává, je po oficiálním datu minimální trvanlivosti nebo má poškozené balení, což by jej v ostatních obchodech odsoudilo k vyhození.

Wefood, které otevřelo před týdnem, je v Dánsku vůbec prvním obchodem svého druhu. Jídlo, které oficiálně prošlo, ale přitom mu nic není, chce prodávat jak lidem, kteří mají k dispozici méně peněz, tak těm, kterým záleží na životním prostředí a plýtvání, symbolizované právě vyhazováním jedlých potravin. Obchod má za cíl snížit masivní množství jídla, které přijde nazmar – v Dánsku je to ročně 700 tisíc tun a na celém světě pak údajně 1,3 miliardy tun.

 

Za obchodem stojí kodaňská neziskovka Folkekirkens Nodhjaelp, která projekt rok připravovala. Její snahy, které zahrnovaly i spoustu legislativních bojů, ocenila i dánská ministryně pro výživu a životní prostředí Eva Kjer Hansen. Ta nazvala množství vyhozeného jídla „absurdním“.

Dánsku se ale daří svůj prohřešek zlepšovat. Ročně vyhazuje o čtvrtinu méně jídla než před pěti lety a mnoho obchodů tu prodává jídlo, jemuž se blíží datum minimální trvanlivosti za nižší cenu. A s plýtváním nebojují jen na severu Evropy. Francie zakázala supermarketům vyhazovat neprodané jídlo a chystá se restauracím uložit povinnost poskytovat zákazníkům, kteří si o to řeknou, krabice s nedojedeným jídlem. I v České republice se obchody s potravinami po expiraci v posledních letech těší oblibě.

Tažení proti plýtvání jídlem tím ale zdaleka není u konce. V USA lidé vyhazují o polovinu více jídla než v roce 1990. Inspirace projekty jako je dánský supermarket Wefood je cestou, jak by se i další země mohly vypořádat s tímto neduhem.

 

Zdroj: www.forbes.cz

Autor příspěvku: Nikola Sobotková